HARTOLAN KYLÄN KYLÄKIRJE 1/2016

PVY:n puheenjohtajalta

Luet juuri maailmanhistorian ensimmäistä Hartolan kylän sähköistä kyläkirjettä! PVY:n yhtenä tavoitteena vuonna 2016 on parantaa tiedon kulkua kyläläisten, mökkiläisten ja yhdistyksen välillä ja sähköinen kyläkirje on luonnollista jatkoa Hartolankyla.fi-nettisivulle sekä Hartolan kylän Facebook-sivulle. Kyläkirje ei ole sidottu PVY:n jäsenyyteen mutta tietysti suosittelen jäseneksi liittymistä lämpimästi. Pyrimme kyläkirjeellä tiedottamaan yleisesti kylää koskevista asioista 2-5 kertaa vuodessa yli järjestörajojen.

Vuosi 2016 lähti käyntiin Hartolan kylällä mainiosti Uuden Vuoden päivän yhteisen luisteluhetken merkeissä. Idea sai alkunsa vain muutamaa päivää aiemin ja sitten laitettiin viestejä ristiin rastiin ja soiteltiin ystävät ja tuttavat läpi. Iloisia ulkoilijoita paikalle pääsi n. 30 ja vietimme mukavan päivän naapuruston kesken järven jäällä ja nuotion äärellä.

Vinttikutomon remontti on vihdoin lähtenyt rytinällä eteenpäin Jaalan kotiseutusäätiön apurahan turvin ja innokkaan talkooväen voimin. Tällä hetkellähän kutomo on ahtaasti PVY-talon keittiön ja juhlasalin välisessä tilassa. Juhlia järjestettäessä kangaspuut on joko purettu tai siirretty syrjempään ja keskeneräiset työt suojattu liinoin. Tulevaisuudessa kutomo tule olemaan siis vintillä omassa rauhassaan ja kutojat saavat lisää tilaa. Uudistus parantaa myös PVY-talon käytettävyyttä tilaisuuksien järjestämiseen kun keittiön ja salin välinen tila otetaan sille alun perin suunniteltuun käyttöön tarjoilutilaksi. Vinttikutomon rakennustalkoot ovat joka sunnuntai klo 12 alkaen asiaankuuluvin talkooeväin, tervetuloa mukaan!

PVY on jo julkistanut ensi kesän tapahtumakalenterinsa ja puuhaa siis riittää tänäkin kesänä niin talkooväelle kuin kävijöillekin. Tänä vuonna poikkeuksellisen mukava juttu on kylien yhteiset juhlat, joiden järjestelyssä ovat mukana myös Siikavan ja Huhdasjärven kylät. Tästä jännittävästä tapahtumasta tiedotetaan lisää sitten kevveemmällä. Syksylle kaavaillaan vielä ainakin energiatehokkuusiltaa ja kyläkuituinfoa.

PVY:n näytelmä on tulevana kesänä Kärritieltä maailmalle, joka kertoo seuramatkasta Leningradiin. Näytelmän harjoitukset alkavat keväällä, mutta sitä ennen näytelmäporukka lähtee opintomatkalle ja virkistäytymään teatterimatkalle JEV-säätiön avustuksella. Mikäli haluat mukaan hauskaan toimintaan, ota yhteyttä!

Hyvää ja menestyksekästä vuotta 2016 sekä tervetuloa PVY:n toimintaan!
Ystävällisin terveisin Tuomo Taavila, Hartolan kylän PVY:n puheenjohtaja

PVY:n yleinen kevätkokous järjestetään sunnuntaina 20.3. klo 17 PVY-talolla. Tervetuloa!
PVY:n jäsenmaksu v. 2016 on 2 € ja sen voi maksaa Hartolan Puoti & Baarilla olevaan lippaaseen tai PVY:n tilille FI90 5752 0240 0169 71.

PVY:N KESÄ 2016

Toukokuu

Siivouspäivän kirppis + kasvienvaihtopäivä
Lauantaina 28.5. klo 10-14
Vapaa pääsy!
(varaa ilmainen pöytäpaikka
tekstarilla Tiialta
0401656585)

Kesäkuu

Kärritieltä maailmalle
Lauantaina 18.6.
klo 18 ja 20
(ensi-iltatanssit klo 21)
Sunnuntaina 19.6.
klo 14 ja 16
Sunnuntaina 26.6.
klo 14 ja 16

Liput 15 €, sis kahvit.
Varaa liput ennakkoon!

Heinäkuu

Kyläkirppis
Lauantaina 2.7. klo 10-14

(varaa 10 € pöytäpaikka
tekstarilla Tiialta
0401656585)

Ves’kansan lavatanssit

Lauantaina 30.7. klo 19-
Yhteistyössä Siikavan, Hartolan ja Huhdasjärven kylät!

Elokuu

Vuohijärvi Soi – monitaidefestivaali
Perjantai 12.- sunnuntai 14.8.

Keski-Jaalan Erämiesten kuvaterveiset

Riistakameroille on useasti tallentunut öisin liikkuva kaurislauma ruokailemassa. Kauriskantaa yritetäänkin nyt kasvattaa Keski-Jaalan alueella erilaisin riistanhoitotoimin, kuten kuvassakin näkyvin ruokintapaikoin.

Maaseutufoorumi: Ruoan monet ulottuvuudet

Leader Sepra, Pohjois-Kymen Kasvu, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Kouvola Innovation, Kymenlaakson Kesäyliopisto,Kymenlaakson Kylät ja Kymenlaakson MTK järjestävät Kymenlaakson Maaseutufoorumin 5.4.2016 Kuusankoskitalossa. Kymenlaakson Maaseutufoorumi esittelee vuosittain tuoreita näkökulmia ajankohtaisiin maaseutuun liittyviin aiheisiin. Vuonna 2016 seminaarin teemana on Ruoan monet ulottuvuudet.

Ruoka on meille kaikille välttämättömyys ja sen ympärillä käydään jatkuvasti keskustelua. Miksi ruoka maksaa niin paljon – onko tuottaja ahne vai vetääkö kauppa välistä? Korvaako halvalla tuotettu ulkomainen ruoka kotimaisen tuotannon? Mitä ja miten pitäisi syödä, jos haluaa elää terveellisesti? Voiko syömällä saada täydellisen vartalon ja ulkonäön? Miksi TV on täynnä kokkiohjelmia? Mihin katosivat perheen yhteiset ruokahetket? Korvaavatko heinäsirkat ja nyhtökaura pihvin paikan lautasella? Miten ruokitaan maailman nälkäiset? Onko lihantuotantoon olemassa eettisiä vaihtoehtoja? Maaseutufoorumissa sivutaan mm. näitä kysymyksiä ja saadaan vastauksia ainakin muutamiin niistä.

Ilmoittaudu mukaan 31.3. mennessä. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin (lounas omakustanteinen) Ilmoittautumiset www.pohjois-kymenkasvu.fi tai 044 747 8501. Kimppakyytejä voi tiedustella esim. PVY:n kevätkokouksessa!

Vuokraa PVY-talo!

Vuokraushinnasto v. 2016 aikana tehtyihin varauksiin:

PVY:n talo 270 €/vrk
Tanssilava + PVY:n talo 370 €/vrk
Kokous tai kurssi PVY:n talolla 30 €/kerta
(max 3 h)

Huom! Sovi erikseen tilaisuuksien järjestelyyn ja purkuun tarvittavat vuorokaudet.
Järjestely- ja purkupäivät (= tilaisuutta edeltävä ja tilaisuuden jälkeinen päivä) ovat kuluttomia mikäli muita varauksia ei ole.

Hinnat sis. parkkipaikan, sähkön, veden, jätehuollon, wc-paperit yms.

Loppusiivous erillisen sopimuksen mukaan.

Hartolan kylän PVY-talo ja tanssilava on jo remontoitu esteettömiksi ja turvallisiksi juhlapaikoiksi!

PVY on hakenut avustusta hygieniaosaamiskoulutukseen

Puuttuuko Sinulta vielä Hygieniapassi? PVY on anonut apurahaa Kymin100 v.-säätiöltä joka mahdollistaisi PVY:n jäsenten hygieniaosaamiskoulutuksen keväällä. Pysy kuulolla ja vinkkaa vaikka Tuomolle että olisit kiinnostunut osallistumisesta mikäli kurssi saadaan järjestettyä! Peukut pystyyn!

Kylähelppi-hanke

PVY:llä pohditaan, riittäisikö yhdistyksen rahkeet ruveta mukaan Kylähelppi-hankkeeseen. PVY:n hallitus pohti edellisessä kokouksessaan myös yhteistytötä asian tiimoilta esim. Siikavan kylän kanssa.

Kymenlaakson kylät ry on saanut myönteisen rahoituspäätöksen työllistämishankkeeseen, jossa palkataan kyläavustajia palkkatuella kyläyhdistyksiin työntekijöiksi. Hankkeen rahoittaa Kaakkois-Suomen TE-toimisto. Hanke mahdollistaa pitkäaikaistyöttömän paluun työmarkkinoille tai tämän mielenkiinnon mukaiseen koulutukseen. Kyläyhdistys saa ylimääräisen käsiparin avustamaan yhdistyksen perustoiminnoissa. Myös kunta hyötyy hankkeesta työmarkkinatukimaksujen jäädessä pois työllistettävien osalta.

Kyläavustajan tehtävät räätälöidään yksilöllisesti ottaen huomioon kyläläisten tarpeet ja kyläavustajan osaaminen.
Kyläyhdistyksen jäsenet voivat ostaa kyläavustajalta palveluita. Suositushinta 10€/h + kilometrikorvaus. Kyläavustajapalveluita voivat olla jokamiestason, ei ammattitaitoa vaativat työt, kuten puunpinoaminen, lumenluonti, asiointi, neuvonta tai atk-tuki. Kyläavustajapalvelut muovautuvat avustajan osaamisen mukaan. Ennen toiminnan aloittamista alueen palvelutarve kartoitetaan. Tärkeää on muistaa, ettei kyläavustajapalvelu kilpaile paikallisen yritystoiminnan kanssa vaan on enemmänkin paikkaamassa alueen palveluiden tarjontavajetta.

Miltä tällainen kuullostaisi? Olisiko Sinulla tarvetta Kylähelpille? Pientä laittamista, kevätsiivousta, lumitöitä, pihan hoitoa, tietokoneapua tai jotain muuta? Lisää tietoa Kylähelppi-hankkeesta löytyy vielä Kymenlaakson kylien omilta nettisivuilta http://kymenlaaksonkylat.fi

Terveisiä Kyläkaupalta!
Valikoimasta löytyy peruselintarvikkeiden lisäksi kaikkea pienraudasta sisustustuotteisiin.
Tervetuloa tekemään yllättäviä löytöjä!
T. Kauppias Sanna

KIRJASTOAUTO PARILLISTEN VIIKKOJEN MA KLO 16-16.20 HARTOLAN PUOTI & BAARILLA

Historian havinaa: Hartolan kylän Pienviljelijäyhdistyksen tarina

Hakalan kylän suutarin Taavi Lahden tytär Hilja Lahti oli valistunut nainen ja hänen vaikutuksensa oli suuri Hartolan kylän PVY:n perustamisessa. Lahti toimi Pienviljelijäin Keskusliitossa neuvojana perustamisen aikoihin. Myöhemmin hänestä tuli yksi SOK:n ylimmistä johtajista.

Ajatuksena oli, että kylään perustettava pienviljelijäyhdistys kokoaisi kaikki 30 –luvun kyläläiset samaan piiriin. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli Robert Perätalo, kun yhdistys perustettiin 1934. Hartolan PVY on ainoa laatuaan Jaalan kunnassa, tiettävästi myös nykyisessä Kouvolassa. Muissa kylissä on toiminut tai toimii edelleen maamiesseuroja ja maatalousnaisia.

Perustettu yhdistys liittyi Pienviljelijäin Keskusliittoon, joka tarjosi neuvontapalveluja kylien yhdistyksissä ja koulutusta Jokioisten Pienviljelijäkoulussa. Mainittakoon,että tämän koulun on yhdistyksenjäsenistä käynyt ainakin Taisto Pentinniemi vuonna 1948. Nykyään Pienviljelijäin yhdistysten keskusjärjestönä toimii MaaseutukeskustenLiitto.

PVY:n juoksevista asioista vastaa nykyään 10-henkinen johtokunta. Tällä hetkellä johtokunnan puheenjohtajana on Tuomo Taavila. Aiempia PVY:n puheenjohtajia ovat mm. jo mainittu Robert Perätalo, Kustaa Makkonen, Edvard Pasanen, Alma Perätalo, Martti Taavila, Paavo Willigsman, Sinikka Laakso, Vihtori Hersta, Terttu Hersta, Timo Lonka, Johannes Palvi, Kari Tuomi ja Else Lindeman.

Jaalan Hartolan PVY:n ylintä päätösvaltaa käyttää edelleen yleiset kevät – ja syyskokoukset.

Tupaillat olivat keskeistä toimintaa yhdistyksessä alusta alkaen aina 90-luvun alkuun saakka. Tupaillat olivat myös tärkeä osa kylän yhteishengen luomisessa. Tupailtoja järjestettiin joka toinen viikko vuoroin eri taloissa. Talo tarjosi kahvit ja pullat, sääntönä oli ettei muuta saanut tarjota, ettei tullut ”kilpavarustelua” talojen kesken.

Naiset tekivät käsitöitä ja miehet tekivät luutia sekä kertoivat vitsejä, ja ”ol niin hauskaa että hirvitti”, kuvaili Laina Kukkola tupailtoja. Tupailloissa laulettiin ja kerättiin pieni kolehti PVY:n toimintaa varten.

Terttu Herstan, Laina Kukkolan, Taisto Pentinniemen ja Leo Petäjämäen muisteluista koonneet Juha Hersta ja Kari Tuomi.

Lopuksi

Olet nyt lukenut Hartolan kylän ensimmäisen sähköisen kyläkirjeen. Piditkö lukemastasi? Jos pidit niin laita sana kiertämään ja suosittele myös muita liittymään postituslistalle. Palautetta, juttuvinkkejä ja kehitysideoita kyläkirjeestä otetaan mielellään vastaan hartolankyla.fi-nettisivun kautta, ”Ota yhteyttä”-osiossa. Hartolankyla.fi-sivun kautta saa aina yhteyden, myös muissakin asioissa! 

Seuraavan kerran kyläkirje julkaistaan Vapun tienoilla. Mukavaa alkanutta vuotta!

Hartolan kylän PVY

Hartolankyla.fi

SHARE TWEET FORWARD

Saat tämän viestin koska olet rekisteröitynyt uutiskirjeen tilaajaksi verkkosivuillamme.

Peruuta tilaus

MailerLite